WOLVEGA BIEDT NA WEEKJE RUST WEER LEUK KOERSPROGRAMMA

WOLVEGA, ZATERDAG
eerste start, 14.00 uur

Gelukkig is na een week stilte zaterdag weer ruimte voor een drafmiddag in Wolvega, waar negen koersen worden afgewerkt. Er staat weliswaar geen echt hoofdnummer op de agenda, maar ook gedurende deze meeting zitten er nog vele ‘krenten in de pap’.

Negen draverijen

De eerste koers is zoals met ingang van dit jaar gebruikelijk om 14.00 uur. Duidelijk is dat een deel van de vaste bezoekers de eigen agenda nog wat moet aanpassen aan dat tijdstip. Ongetwijfeld zal de publieke belangstelling in het voorjaar weer aantrekken, waarbij talloze topkoersen op de inmiddels vijftien jaar oude baan, aangelegd door de Zweedse architect Lars Sandström, worden verreden.
Zaterdag wacht in de openingskoers een boeiend duel tussen de vierjarigen Vliegensvlug met John de Leeuw en de vrijwel even snelle Vito Corleone, die vorige keer met neuslengte werd geklopt door eerstgenoemde. Voor Sjoukje Wagenaar de kans de bordjes nu om te draaien, al steekt Hoofddorper De Leeuw in een uitstekende vorm. Hij leidt zelfs samen met regerend kampioen Hugo Langeweg jr in het pikeursklassement en het is niet ondenkbaar dat hij na deze koers zelfs even alleen het voortouw neemt.
Een koers later zal de aandacht weer uitgaan naar de in zijn eerste start sterk zegevierende Dante de Linde met Jeroen Engwerda. De Biddinghuizer zette met de ruin meteen een sterk record neer, al wordt ook van Vouriante (Langeweg jr) wel het nodige verwacht. Dante de Linde is door eigenaar Karst Zwarteveen vanuit ‘geboorteland’ Duitsland weer naar Nederland gedirigeerd, een route die de laatste maanden door veel paarden is gevolgd. Dante de Linde is een zoon van de zeer snelle Canadese merrie Boughtnpaid, die met Cees de Leeuw in de jaren negentig de ene na de andere zege boekte.
Als derde koers staat een montédraverij op de rol, waarbij specialiste Rosa de Legume het met de twintig jaar oude Mirjam van het Maalpad opneemt tegen twee andere paarden die deze koersen ‘onder het zadel’ van origine uitstekend beheersen. Sharky Boko (Els Buyl) en Joker de Rozoy met Josette Pools. Vooral de rijstijl van Buyl getuigt van talent voor de discipline. Sharky Boko werd door het Belgische duo Kurt en Veerle Martens vanuit Zweden gehaald, maar kon de hooggespannen verwachtingen van zijn trainer vooralsnog niet helemaal waarmaken.

De eerste kwartetkoers van de dag gaat van start zonder een echte favoriet, al zal Hugo Langeweg senior er alles aan gelegen zijn om met Tim Pine te bewijzen dat hij weer helemaal ‘terug’ is. De in de koers niet altijd even makkelijk te hanteren ruin boekte twee jaar terug ook zijn eerste zege met de veelvoudige nationaal kampioen. Zijn laatste opvallende prestaties boekte de zoon van King Pine echter in montédraverijen. De rest van het veld oogt aan elkaar gewaagd.
Twee seriewinnaars treffen elkaar in de vijfde koers. Timber Dragon won al haar zeven koersen met de Wassenaarse amateur Robert Paardekooper in de sulky en gaat het na drie zeges op rij nu proberen met ‘catchdriver’ John de Leeuw. Ook Tepee River steekt in blakende vorm, hij won vier van zijn vijf laatste starts en wordt nu voor de eerste maal gereden door André Bakker.
Via een koersje in de beginnersklasse (let op de Amerikaan Blackberry, die zich met Hugo Langeweg jr op de baan van Alkmaar imponerend kwalificeerde) wordt de zevende koers bereikt. Ook hier neemt een toppaard van fokker Aad van Schie (Uruguay River) het als seriewinnaar op tegen een andere ster in de dop. Rhea Jari won met Rick Wester vijf van haar laatste zes starts, een knappe serie die slechts werd onderbroken door een tweede plaats. Mocht Van Schie met Tepee én Uruguay River niet het beoogde succes behalen, dan heeft de Rotterdammer in de achtste koers nog een nieuwe kans met de speersnelle Volga River, die haar eerste twee koersen spelenderwijze won en met Jeroen Engwerda groot favoriete is. Ook in de slotdraverij staat met Tito Boko en Hugo Langeweg jr een duidelijke favoriet, al is Speedy Aresy (Jan van Dooyeweerd) op een goede dag eveneens tot heel veel in staat.