Groningen beleeft mooi programma met tien koersen

Tien koersen staan er geprogrammeerd op de drafbaan van Groningen, waar de sport dit seizoen bij trainers en eigenaren een aanzienlijk warmer hart is toegedragen dan in het verleden soms het geval was. Het woord annuleren is dit seizoen niet ter sprake gekomen en dat is een verdiende beloning voor voorzitter Peter Jansen cum suis.

Het best gedoteerde nummer is niet altijd per definitie weggelegd voor de beste paarden en dat is vrijdag ook in Groningen het geval. In de Bronzen Stakes wordt liefst ruim zes mille verdeeld, waarbij moet worden aangetekend dat die prijzenpot voor een deel een ‘sigaar uit eigen doos’ is, omdat bij Stakeskoersen eigenaren voor een fors deel meebetalen aan het prijzengeld. Het is daarentegen ook weer de reden dat eigenlijk alleen maar dravers in vorm aan het vertrek komen.

Dat is bijvoorbeeld het geval met Uprising River met Jan van Dooyeweerd, een combinatie die pas een keer eerder in Groningen startte en toen sterk won. De vierjarige ruin moet afrekenen met – onder meer – sterke leeftijdgenoten als Unknown Crafts (Maria Poort) en Udinsky Boshoeve (Jos Oorthuijsen). Zonder meer een boeiende koers met negen aan elkaar gewaagde deelnemers.

De baan in de Martinistad kent enkele rasechte specialisten en een daarvan is Uptodate Butcher, die met Hubert Schoonhoven in de openingskoers start. “De merrie kan uitstekend door de bochten en dat is een voordeel op een baan als Groningen.” De combinatie moet onder meer afrekenen met Paul Noordlandia met Dion Tesselaar. De ruin was onlangs betrokken bij een vervelend incident op de grasbaan van Joure waarbij rijder Henk Hamming een dubbele beenbreuk opliep. De normaal toch niet lastige Paul Noordlandia gaat het nu proberen met ‘zaakwaarnemer’ Dion Tesselaar, die onlangs bij Hamming als trainer is neergestreken en zijn loopbaan een nieuwe impuls gaat geven. De oud-Kalverdijker was twee jaar geleden de ‘coming man’, maar zag tot zijn spijt enkele van zijn toenmalige toppaarden verkocht worden en van trainer veranderen.

De tweede koers is er een zonder echte favorieten, al zou Bonne de Boer’s Vip de Boer hier een eventuele dubbel voor stal Schoonhoven kunnen verzorgen. Sympathie zal ook uitgaan naar Vechtjas, wiens eigenaar en fokker Tom Kocken enkele tijd geleden overleed. De ruin maakte inmiddels zijn rentree en een goed resultaat zou een mooi postuum eerbetoon zijn. Het zal voor leerlingpikeur Dennis Minnema echter geen eenvoudig karwei zijn om hier te winnen. Vaincu Jamais (Tom Kooyman) lijkt bijvoorbeeld op papier aanzienlijk rapper en Viva di Tuti A (Giel van der Togt) is op deze baan nog ongeslagen.
Een koersje later kan Vuedeja (Robin Bakker) van eigenaartrainer Meiert Schouten haar tweede winst in een week boeken, ze won zaterdag nog in Wolvega.

Met liefst veertien deelnemende combinaties is de eerste Kwartetkoers een heuse ‘klapper’. Het betreft jonge paarden, dus moeilijk voorspelbaar en een mogelijke bron van verrassingen.
De zesde draverij brengt met Un Gamin Impuls een echte baancrack naar Groningen. De hengst liep na vier zeges op rij de laatste keer tegen een derde plek aan, kreeg vervolgens even rust, maar zal nu met Rob de Vlieger klaar zijn voor een passend vervolg aan zijn zegetocht. Weerstand zal er mogelijk komen van de lokale favoriet Talisman K. De door Ruud Pools te rijden ruin van Martini Stable haalt soms verrassend uit, al is het wel al weer ruim een jaar geleden dat hij op deze baan won. Een andere regionale vedette start een koersje later. Tibor Sammer won zijn laatste rit op deze piste en is eigendom van de Groningse baanmanager Bert de Bey, zelf ook regelmatig actief in koersverband.

In de afsluitende tiende koers trekt Ufo Idzarda de aandacht. De ruin uit de stal van Tom Kooyman heeft weliswaar geen al te makkelijk startnummer over de afstand, maar steekt wel in een vorm die hem kan helpen zijn ongeslagen status op de baan te verdedigen.

Groningen koerst vanaf 15.30 uur en zet de poorten over twee weken nog een keer open, dan met onder meer het noordelijk amateurrijderskampioenschap op het programma.