Umberto Newport stunt in nakoersen sprintbokaal

WOLVEGA – In de tweede serie was de tijd van Umberto Newport (Jeroen Engwerda) nog langzamer geweest dan die van de eerdere seriewinnaar Speedking Beemd met Rob de Vlieger. Maar in de eindstrijd liet de ruin er geen enkele twijfel over bestaan wie er recht had op de winst in deze fors Nakoersen Sprintbokaal. In een kilometertijd van 1.13,3 werd zowaar zelfs het baanrecord van General November uit 1999 even in het zicht gehouden.

In de beide series was al een indicatie gegeven van de krachtverhoudingen. Speedking Beemd en Umberto Newport voldeden beide aan hun status als favoriet. Vooral de zege van laatstgenoemde was wat opvallend, omdat de ruin pas twee keer eerder over de mijl in actie was gekomen. Die koersen had hij overigens ook al in winst omgezet.

In de eindstrijd nam de Duitser Thomas Panschow (uitgerekend degene die destijds ook verantwoordelijk was voor het baanrecord van de inmiddels overleden General November) de kop met Infineon en tot luttele meters voor de meet moet de Duitser goede hoop gehad hebben op de eerste prijs van bijna vier mille. Tot hij Umberto Newport voorbij zag flitsen. De winst was ook voor Engwerda uiteindelijk een verrassende na een koers waarin geen moment rust zat. “In de laatste bocht haakte ik met mijn wiel achter een andere sulky. Toen moest ik mijn paard terugnemen en opnieuw aanzetten. Normaal kost je dat de koers”, aldus de altijd ingetogen Biddinghuizer, die momenteel druk bezig is zijn entrainement te renoveren. De gehele meeting moet Kees Voshol en Robin Ganzinotti deugd gedaan hebben. Hun initiatief voor de Sprintbokaal werd alom geprezen en is een logisch gevolg van hun succesvolle site Nakoersen, die dagelijks duizenden bezoekers weet te trekken.

Voor de tweejarigen stond er een plekje op het spel in de Productendraverij, waarbij Tom Kooyman met een succesvol gastritje voor eigenaar Appie Zwaan zijn al even succesvolle koersweekeinde inzette. De hengst is het eerste product van de merrie Palmaja Volo en het zal ook hengstenhouder Casper Veldink goed gedaan hebbben dat het de tweede winnaar van de dag was voor zijn hengst Spendic, waarvan kinderen tijdens de recente veilingen teleurstellend weinig geld opbrachten.

De Diamanten Stakes leverde een turbulent koersverloop op, doordat de Franse gast Louis Baudron al in de eerste bocht met zijn kansrijke Unyk van Camstra in aanraking kwam met de latere winnaar Tempo Boy Worthy. De door Ronald de Beer naar de bloemen gereden hengst bleef in de uitslag, maar een schoonheidsprijs verdiende de koers allerminst.

Overigens doet dat niets af aan de kwaliteiten van de winnaar, die onlangs in het Kampioenschap Nederlandse Paarden met een tweede plek al aantoonde in grote vorm te verkeren. De Beer pakte aan het einde van de twaalf koersen tellende meeting ook nog een zege in een andere Stakeskoers, door Ulriek Ravestein naar een sterke zege te rijden. De rijder uit Joure verklaarde na afloop dat de merrie, eerder al vierde in de Vierjarigenderby, wat pechvolle koersen achter de rug had.
“Als je haar snelheid tot het einde kunt bewaren, is ze op haar best.”
De Supertriodraverij werd gewonnen door Sugar Melon met de jeugdige Chiel Wildhagen (20). Het was de derde winst op rij van de door zijn vader, Frans Wildhagen, gefokte ruin die ook per koers snellere tijden laat zien.

De eerste koers werd een prooi voor Vuedeja, die voor Meiert Schouten uit Den Oever nu werd gereden door John de Leeuw omdat vaste stuurman Hugo Langeweg jr onderweg was naar Italië voor zijn volgende huzarenstukje, het winnen van de Italiaanse merrie-Derby met Genny di Jesolo.

Een andere driejarige die won was Valerie S, die voor Nootdorper Frans van der Sande naar de bloemen werd gereden door Caroline Aalbers. De Callantsoogse blijft de zeges aaneen rijgen, zowel als trainer als als rijdster.

Naast de Productenselectie werd nog een tweede draverij voor tweejarigen afgewerkt, waarbij de winst ging naar Wild Chestnut met Robin Bakker. De hengst is een van de eerste kinderen van Freiherr As, de troef van trainer Arnold Mollema die zelf nog volop actief is in het koerswezen. Het duo is komende zaterdag zelfs kansrijk in de Prijs der Giganten die op Wolvega wordt afgewerkt. Tijdens die meeting zal door SBS6 met liefst vijftig mensen een ‘pilotversie’ worden opgenomen van het programma dat later wekelijks vanaf de Friese baan de ether in zal gaan.

Terwijl Juan Antonio Samaranch een dag later in Spanje de Nederlandse hockeysters zou knuffelen, was de naam van de IOC-preses op Wolvega al meerdere keren over de tong gegaan. Lud van Brederode won met de naar de bobo vernoemde ruin Samaranch een koers voor amateurrijders. De draver met wie de Tuitjenhorner eerder dit jaar ook zijn honderdste zege als rijder boekte, spijkerde zijn record aanzienlijk bij.
Verrassend was de winst van Radja Jet, die in het verleden met fokker en eigenaar Thijs de Jong ook al twee keer succesvol was, maar inmiddels met Cees Kamminga wel heel veel progressie maakt. Misschien treedt de ruin alsnog in de voetsporen van zijn vader Fulmar Jet, de Gouden Zweep-winnaar die ook al door De Jong werd gefokt en bij de familie nog van een welverdiende oude dag geniet.