Afwisselend programma op Draf- en Renbaan te Wassenaar

Als het een beetje nazomert, biedt Duindigt nog een leuke gelegenheid om de kinderen mee te nemen ook. Voor hen zijn er dan, als het weer het dus toelaat, nog wat leuke extra activiteiten. Al zal het kroost zich in de bosrijke omgeving evengoed best vermaken, want het is altijd een drukte van jewelste met dravers en volbloeds.

Hoewel er op de Wassenaarse baan tussen de negen koersen geen klassieker steekt, zijn ze allemaal fraai bezet. De dravers met de meeste winsom komen in actie in de slotkoers, waarin enkele subtoppers aantreden. De voorkeur zal bij de totokassa wel uitgaan naar paarden die een thuiswedstrijd lopen, zoals Sanne Weber met Ruud Pools en Reine Vryenesse met Tom Kooyman. Er staan nog wel wat meer recente winnaars in het veld, maar Sir Joop en Satchmo of John verdienen hun haver doorgaans op de kleinere baan van Alkmaar. Hoewel niet gespeend van kwaliteit, is dit werk eerder al vaak te geleerd gebleken voor dit duo waarvan de al achttien keer winnende Satchmo of John zich natuurlijk allerminst hoeft te schamen voor zijn loopbaan.

De eerste koers van de dag is er een op de zogenoemde Nootdorp-piste, het kleinere rondje op de Wassenaarse ondergrond. Het lijkt een kolfje naar de hand van de weer in vorm gekomen Sovi of ATM, een van de weinige dravers die Dordtenaar Aad van Leeuwen na een recente uitverkoop heeft overgehouden. Met Tom Kooyman is de zoon van John F Boko weer in puike vorm gekomen. Er staan in deze koers echter wel meer specialisten van het korte wentelwerk (Silver Nora, Second Sycamore) zodat het zeker nog geen 'gefundenes fressen' is voor de Sovi of ATM.

Éen koers later heeft de buurman van Kooyman, Jan van Dooyeweerd, een van de favorieten in handen met de snelle Uruguay River. De ruin opende ooit met twee overwinningen zijn loopbaan, maar kon die zegereeks niet doorzetten.

Getuige zijn opvallende recordverbetering in zijn laatste koers heeft de draver van Lisserbroeker Koos Minck de weg omhoog weer gevonden.

Het is altijd aardig om te kijken welke draver een aanval kan ondernemen op Simmie Rider, die de eerste zeventien starts van zijn loopbaan ongeslagen bleef. De in de vierde koers startende Vertigo is met Zaankanter Frans van der Blonk in ieder geval aardig begonnen met twee overwinningen op rij. Hij treft bij zijn elf tegenstrevers zelfs een halfzusje van Simmie Rider, de door de Haarlemse liefhebber Jacco Snoeks gereden Utah Rider. Het is de eerste keer dat de 32-jarige hoefsmid zelf in koersverband in actie komt, altijd een bijzonder moment voor een pikeur.

De vijfde en zesde koers ogen onvoorspelbaar en dat is voor het publiek altijd aantrekkelijk, in de wetenschap dat er bij dergelijke koersen vaak forse uitbetalingen op de totalisator zijn. Mogelijk moet in de zesde koers een uitzondering gemaakt worden voor de in Duitsland zich onlangs in een wel heel opvallende tijd herkwalificerende Vivaldi Flevo met Henk Grift. De zoon van de Europese tophengst Gidde Palema veranderde deze zomer van trainer en was destijds tijdens de Unitrot-veiling één van de meest prijzige aankopen.

Duindigt is de enige locatie in ons land waar ook de volbloeds actief zijn. Ook deze komen zondag weer aan de start. Mede door een inbreng van DRN Holding Wassenaar zijn er aantrekkelijke velden ontstaan. Voor de volbloeds nadert het einde van het seizoen met rasse schreden.