SWEEPSTAKES VINGERWIJZING VOOR DE DERBY

De laatste jaren heeft de Sweepstakes steeds een tipje van sluier opgelicht als het gaat om de winst van de Derby, dé klassieker van het jaar voor driejarige dravers. De voorbije jaren waren de latere winnaars van de Derby ook steeds aan het voorspeen te vinden in de Sweepstakes. Zo wonnen – in de tijd terugspringende – Yucca Boko, Willem W Boko en Virgill Boko de afgelopen jaren.

Langeweg acht keer op rij? [] Als Uriah Boko in de Derby van 2005 niet was teruggesteld, had die lijst nog aangevuld kunnen worden met die hengst én de in 2004 winnende Time Out. In ieder geval is duidelijk dat de hoofdrolspelers van de Sweepstakes er ook in de Derby zullen staan. Reden genoeg de klassieker van zondag met meer dan gewone interesse te volgen. Want de Z-jaargang biedt weer heel veel moois.
Ladies first, dus vertrekken na twee versies van de Troost Sweepstakes in de zesde draverij van de van begin tot einde boeiende koersdag de merries. Vorig jaar werd Yucca Boko winnaar namens stal Langeweg, het zou niet vreemd zijn als het Schagerbrugse bolwerk ook nu zegeviert met ijzers in het vuur als Zecile Boko, Zuper Queen Pine en Zanymeda Fortuna.
Ze mogen jacht maken op de winnares van de drie weken geleden verreden Trials-versie, die werd gewonnen door Zabatinitranss R met Cees Kamminga, wiens naam gek genoeg nog op de erelijst(en) van de Sweepstakes ontbreekt. De flegmatieke merrie won vorig jaar de Breeders Crown en bewees in de Trials dat de baan haar ligt. Kamminga heeft in Willemsoord de laatste maanden hard gewerkt om een conditionele achterstand van de merrie weg te werken. Met succes.
Zoals gezegd komt veel tegenstand uit de Langeweg-hoek. Hugo Langeweg sr keert terug in de sulky met Zecile Boko, die uitgerekend in de Trials niet meeviel. Ze was toen met Hugo jr als grote favoriete gestart, maar sprong in leidende positie al snel weg. Ze mag nu bewijzen dat het niet aan de baan ligt. Stalgenote Zuper Queen Pine werd in de Trials tweede achter Zabatinitranss R, maar op eerbiedwaardige afstand. ‘Zuper’ is een halfzusje van Super Queen Pine, die ooit zelf een kandidate was voor de Sweepstakes, maar na een vierde plek in de Trials uiteindelijk niet aan de start verscheen. Later dat jaar won ze nog wel de Fokkers Trofee Merries. Mogelijk kan haar halfzus de leemte opvullen voor fokker Stevens. De derde troef van stal Langeweg is Zanymeda Fortuna. De ooit voor vijftien mille geveilde merrie bleef in twee starts nog ongeslagen en vestigde onlangs een veelbelovend record in Wolvega, maar heeft geen fortuinlijk startnummer.
meer ▼

Andere kandidates? Jazeker, ze zijn er volop. Zita (Robbin Bot) werd derde in de Trials, al was dat op forse achterstand van de winnares. Ze boekte wel haar enige zege tot dusverre op deze baan, die haar blijkbaar wel ligt. Toch lijkt dit geweld nog wat te zwaar om Robbin Bot zijn eerste klassieke winst te bezorgen. Dat geldt evenzeer voor de nummers vier en vijf uit de Trials, Zofier (wederom met Jeroen Engwerda) en Zwetlana’s Wish met Hans Bot. Overigens moest Zofier drie weken geleden met een galoppade afrekenen, anders zou ze dichter bij Zabatinitranss R zijn geëindigd. Van de destijds niet aan de start verschenen deelneemsters ogen Zero Effort (Jan van Dooyeweerd) en Zsazsa Vryenesse (Tom Kooyman) het gevaarlijkste. Eerstgenoemde liet in Duitsland met twee zeges al mooie dingen zien, de tweede hikte al meerdere keren tegen haar eerste zege aan. Met 1.15,9 is de snelste recordtijd echter gedeeld in handen van de voornaamste kandidates hier, Zabatinitranss R en Zecile Boko.

Hengsten en ruins
Bij de mannelijke versie treffen we dertien deelnemers aan, onder wie de twee winnaars van de beide Trials. Sinds Peter Strooper in 2001 met Paul W Boko deze koers won, was er tegen de hegemonie van stal Langeweg niets bestand. Zeven keer op rij won óf Hugo sr óf Hugo jr de koers, een dominantie die ongekend is en met Ziti di Soprano (met senior) of Zirko Boko (met de jongere Langeweg-uitgave) een vervolg kan krijgen. Ziti di Soprano was derde in de Trials en het zou eigenaar John van Nierop gegund zijn om een succes te boeken. Sinds jaar en dag is hij op diverse manieren actief binnen de sport. Bovendien heeft de hengst met de leden van ruitervereniging De Arckelhoeve uit Poeldijk via José van Nierop bijna een ware fanclub achter zich. Zirko Boko leed in de Trials met klein verschil de eerste nederlaag in zijn loopbaan, welke hij opende met vier veelbelovende zeges op rij. De hengst is eigendom van Ger Visser en Jetse Steensma. Het duo is groot geworden in de handel in onroerend goed via hun vastgoedonderneming Eurocommerce, maar weet ook in de hippische wereld van de hoed en de rand. Door slim aan te kopen, te fokken of te verkopen heeft men zowel in de springsport als in de drafsport veel succes geboekt. Met de Oostenrijkse Striking Actions hebben ze bijvoorbeeld hun eerste Derbywinst dit jaar al te pakken.
Derde staltroef is Zander, die wordt gereden door de altijd goed gemutste Lindsey Pegram, die met de ruin van Ton en Piet de Wit uit het Noord-Hollandse ’t Zand onlangs in de Trials net iets eerder binnen was dan Zirko Boko. Daardoor vertrekt de combinatie als één van de (vele) favorieten en kan Lindsey Pegram zich als vierde vrouw op de erelijst van deze klassieker schrijven. Marian Vos (1982, Veloce), Maria Poort (1977, Prizefighter) en Go for One (1992, Mariska Huel) gingen de oud-Scheveningse voor.
Naast Zander won ook Zoran Lobell een serie. De ruin is een zoon van Passing Renka, het voormalige succespaard van Jeroen Engwerda. Pas in de Trials maakte hij na lange rust – en een korte ziekte – zijn rentree, maar ook als tweejarige liet hij zijn mogelijkheden al meerdere keren zien. Hij klopte drie weken geleden Zorba Oldeson met miniem verschil. De hengst was toen volgens trainer en rijder Rob de Vlieger uit Zwaanshoek nog niet helemaal op topniveau, maar zou nu nog even scherper kunnen zijn. Ook hoofdredacteur Hans Sinnige van Draf & Rensport is gecharmeerd van de hem: “Een paard dat alles heeft. Hij wordt per koers beter en completer dan veel andere jaargangstoppers. Dat geeft straks normaal de doorslag in de Derby”, is zijn mening.

Normaliter staat in deze koers de winnaar in het eerste gelid, want het is bijna ondenkbaar dat een snelle starter als Zirko Boko de achterhoede de kans geeft bijtijds terug te keren. Misschien kan Bas Crébas daarom in deze koers weer een rol spelen. Als rijder won hij twee edities (1990, Exito Frisiana en een jaar later met Fanatic Wish), nu heeft hij als trainer twee paarden bij de ‘mannelijke versie’ in de vorm van Zeus Oldeson en Zicero Boko. De eerste troef van Brennels Racing rijdt hij zelf, de tweede komt aan het vertrek met de talentvolle Rick Ebbinge. Mocht er vanuit het achterveld toch nog gevaar komen, dan lijkt Zizou Limburgia de aangewezen kandidaat. Hij wordt getraind en gereden door Peter Strooper die al zes keer eerder een Sweepstakes-winnaar (of winnares) vanuit Callantsoog afvaardigde (vijf reed hij er zelf, Jos Oorthuysen nam de versie met Nepal Dan Boko voor zijn rekening). Op voorhand is in ieder geval duidelijk dat deze edities van de Sweepstakes bijzonder ‘open’ zijn. Alle kans op een lucratief gokje dus…
De eerste koers zondag in Groningen is om 13.30 uur.