GOUDEN SWIPE WEER UITDAGING RYAN G BOKO

Een koers over 1100 meter, het doet denken aan de glorietijden van weleer en dat was ook de bedoeling van cineast Steven de Jong toen hij de draverij in 1996 tijdens Swipe Dei op Wolvega weer in het leven riep. Destijds nog als seriedraverij en gewonnen door Ibintulu met Appie Bosscha, die kortebaancoryfee Speedy Jace (Simon Woudstra) voorbleef. Zaterdag komen weer zeven paarden aan actie, met toppers als Probes Star, Urbie J en Ryan G Boko.

Kan Van der Galien op herhaling? [] De draverij over slechts 1100 meter heeft een legendarische klank, al was het alleen maar omdat De Jong zelfs een verfilming over de lotgevallen van de Friese pikeur Douwe Wallinga maakte. Twee én drie jaar geleden werd de koers een prooi voor Tubbe BE van Stal De Groningers, vorig seizoen was Ryan G Boko met Sjoerd van der Galiën de snelste. Dat onverslijtbare ruin is er nu als tienjarige wederom bij en is opnieuw één van de voornaamste kandidaten. In het verleden werd deze koers trouwens nogal eens afgewerkt in historische koerskledij, dat lijkt met de huidige snelheden nauwelijks meer verantwoord. Overigens moet de koers ook niet worden verward met de in Joure te verrijden Gouden Swipe, die is namelijk voorbehouden aan het gilde der amatrices.
De draverij om de Gouden Swipe was in het verleden vooral het domein van de kortebaners, zoals Tubbe BE of Florida Way, die deze koers beide twee keer op rij wonnen. Zaterdag zijn het toch vooral paarden die op de langebaan gelouterd zijn, zoals Probes Star. De door Robin Bakker te rijden hengst (veertien jaar oud inmiddels) gaat proberen nog iets toe te voegen aan zijn winsom van ruim 160.000 euro. De oudgediende won nog nooit in ons land en voor een draver van zijn leeftijd zou de afstand best eens aan de korte kant kunnen zijn.
Lars Charming wordt gereden door John de Leeuw, die dit nummer al twee keer wist te winnen met Florida Way, een combinatie die in 2002 nog goed was voor vier zeges op de kortebaan. Lars Charming is een Zweedse draver die in 2004 door amateurrijder Fabian Bakker uit Tuitjenhorn naar ons land werd gehaald en met de inmiddels in Zweden actieve Martijn de Haan meteen zijn eerste drie koersen in ons land won. Vervolgens werd hij overgenomen door Piet de Bruyn uit Nieuwerkerk aan de IJssel en later werd hij in training gezet bij Bert Leeman in Den Haag. Vooral Ruud Pools was in die tijd succesvol met hem, maar ook voor de ruin gaan de jaren na dertien zeges tellen. Vorig jaar augustus boekte hij op de baan van Duindigt over de mijl na een spectaculaire aankomst met vier paarden vrijwel op één lijn zijn laatste zege tot dusverre. Ook deze deelnemer is onbekend met de afstand. meer ▼
Tibor Sammer hikt al enige tijd tegen een zege aan, met regerend leerlingenkampioen Niels Jongejans werd hij in zijn twee laatste starts tweede, maar hij stond toen tegen minder zwaar kaliber. De draver was voorheen eigendom van de Groningse baanmanager Bert de Bey en was het laatste jaar met name succesvol in het montégenre. Linda Hamming, dochter van trainer Henk Hamming en vriendin van rijder Niels Jongejans, was er op een bepaald moment aan de lopende band mee bij de huldigingen te vinden. Ook Tibor Sammer heeft geen ervaring met deze korte afstand.
De ludiek genaamde The Black Pimp – hoewel de naam van moeder Keetje Tippel natuurlijk nog opvallender is – komt aan het vertrek met Ronald de Beer uit Joure. De pikeur is aan een opvallende en succesvolle comeback bezig in de sport, maar zou hier natuurlijk stunten met de draver uit Oosterwolde mocht hij winnen. De ruin boekte zijn laatste winst in een 'studentenkoers', met Clara Verdenius in de Peerdepieten Revanche te Alkmaar en heeft wel al enige ervaring in koersen over deze afstand. Als hij dat kan uitbuiten, zou hij wel degelijk voor dat stuntje kunnen zorgen.
Maar de titelverdediger kloppen, dat lijkt schier onmogelijk. Ryan G Boko is namelijk een meester in dit soort werk en de oudere broer van Derbywinnaars als Virgill Boko en Willem W Boko doet het op zijn oude dag nog meer dan voortreffelijk. Hij debuteerde voor de broers Sjoerd en Eddy van der Galiën uitgerekend in de vorige editie van de Gouden Swipe. Maar ook het Sprintkampioenschap te Alkmaar, een koers aan het strand bij het Duitse Cuxhaven en de Grote Prijs van Drensteinfurt schreef hij in 2008 op zijn palmares bij. En dat hij ook op langere afstanden ingezet kan worden, bewees hij in het Stayerskampioenschap van Joure. In totaal won hij voor zijn nieuwe eigenaren daarmee alweer tien koersen. Beide starts over 1100 meter – de afstand van de Gouden Swipe – werden als extra aanbeveling omgezet in winst. Een geweldige opsteker voor het duo uit Appelscha dat de hengst in bezit kreeg door bemiddeling van hengstenhouder Renco Slik van Parklane Farm. Ook bij zijn vorige trainer Hugo Langeweg was de ruin overigens een meer dan modale draver.
De twee jonkies hebben als gevolg van de loting de hoogste startnummers gekregen. United Spirit staat sinds kort in Callantsoog bij Caroline Aalbers. De draver van Otto Boerma won in 2006 en 2007 vooral op de kleine piste van Alkmaar en een plaatsgeldje zou hier al een bonus zijn. Leeftijdgenoot Urbie J is natuurlijk een heel interessante starter, want de ruin van fokker en eigenaar Gerard Jetten uit Gersloot kan vertrekken als geen ander. In 2006 won hij het Kampioenschap der Vierjarigen en dat zorgde er voor dat hij tegen grootverdieners in het strijdperk diende te treden. Hij kwam vervolgens daardoor wat minder nadrukkelijk in beeld, maar kende nog opvallende uitschieters zoals de winst in het Alkmaarse Sprintkampioenschap. Met Frans van der Blonk behoort hij in dit veld echter wel degelijk tot de kandidaten voor een ereplaats, al zal 'Ryan G' vermoedelijk niet te beschieten zijn.
De Gouden Swipe wordt verreden als zevende draverij gedurende het programma te Wolvega.