GOLDDIGGER, VICTOR BAS OF…

Met slechts vijf paarden voor een prijzenpot van ruim vier mille wordt zondag rond de klok van half vijf Duindigt's Voorjaar Stakes verreden. Dat neemt niet weg dat de koers best een spannend en interessant verloop kan krijgen. Er staan immers diverse paarden in die meer dan goede prestaties hebben geleverd. Grootverdiener Urbano Crown stampte inmiddels al meer dan 50.000 euro bijeen en dat is anno 2009 een behoorlijk bedrag.

Dubbele troefkaart Rob de Vlieger [] Trainer Rob de Vlieger weet in ieder geval dat zijn paarden – als ze reglementair de meet bereiken – uiteindelijk 495 euro verdienen. Maar vermoedelijk ligt dat bedrag zelfs hoger, want de Zwaanshoekse trainer stuurt niet de minste twee paarden uit zijn cavalerie naar de Wassenaarse piste, die onlangs door vrijwilligers onder handen is genomen en er weer uiterst toonbaar bij ligt.
Zelf rijdt De Vlieger nu Victor Bas, die in maart zijn rentree maakte met een zege en vervolgens geklopt werd door de hier ook aanwezige Golddigger met Peter Strooper. De hengst die destijds bij een veiling niet eens zo duur was voor eigenaar Brouwer, is volgens De Vlieger weer in uitstekende vorm. Dat bewees hij door negen koersen achtereen bij de eerste twee te eindigen, een mooi moyenne. De laatste keer dat hij een dergelijke topklassering misliep was vorig jaar juli in Zweden. Toch zijn dergelijke uitstapjes eigenaar Brouwer wel bevallen, want recentelijk sprak hij de hoop uit er ook dit jaar nog enkele keren te kunnen starten.
Stalgenoot Welmoed Landerye moest zich laatst bij zijn heroptreden gewonnen geven tegen Yeovani Boko. De ruin benaderde op Duindigt echter wel zijn record, waarmee aangetoond is dat er met zijn vorm niets mis is. Hij behoort al voor langere tijd tot de top voor zijn jaargang, met als driejarige onder meer een vierde plaats in de Derby achter Willem W Boko. Een jaar later verhing De Vlieger in het Kampioenchap der Vierjarigen de bordjes en won hij tot groot enthousiasme van fokker Durk Klopstra vóór Wodka Volo, Wim Robel en Willem W Boko. Zondag wordt de inmiddels van eigenaar veranderde draver gereden door John de Leeuw.
Peter Strooper komt met zijn Golddigger naar Duindigt en vermoedelijk zal de zoon van Enjoy Lavec als favoriet van start gaan op basis van zijn overtuigende zege begin april. De Callantsoger won toen met de hengst een Lente Stakes en klopte toen onder meer Victor Bas. Opvallend genoeg kwam de draver in zijn gehele loopbaan pas vier keer in actie op Duindigt, waarvan hij zijn laatste drie optredens in winst omzette.

meer ▼
Alleen zijn debuut destijds ging de mist in, maar inmiddels heeft de hengst zoveel koersroutine dat hij veel minder snel een fout maakt. Het is nu vooral taak de winsom op te schroeven, zodat er meer lucratievere ritjes in Frankrijk gemaakt kunnen worden.
Urbano Crown keert na een half jaar afwezigheid terug in de ring. Vorig jaar was hij zowel in ons land als in Duitsland succesvol en boekte hij meerdere zeges op rij. Toch was in de loopbaan van de ruin juist een tweede plaats achter Teaser Elegance op de baan van het Zweedse Jägersro (29 juli) zijn meest succesvolle, want daarmee won hij ruim vijf mille. Bovendien duwde hij zijn record naar een snelle 1.14,1. Bij de meeste van zijn topprestaties nam trainer Cees Kamminga plaats in de sulky, maar ook met eigenaar Joop Bolt wist hij al te winnen. Freek van den Berg is nu voor de eerste keer in koersverband de rijder van dienst, maar dat zal weinig invloed hebben op de dadendrang van de ruin.
Hans Bot was met Wahinie Stardust ook al eens actief in Zweden, de beste resultaten boekte de merrie toch op eigen bodem. Zo was ze tweede in de Merrie Derby achter Wichita River en profileerde ze zich juist in dit soort Stakeskoersen. Haar recente optreden in de door Golddigger gewonnen Lente Stakes was in dat opzicht een deceptie, maar mogelijk heeft ook zij nog een koersje nodig gehad om in vorm te komen. In het verleden was de merrie juist gedurende de (na)zomermaanden het beste op dreef.